Hämeenkankaan laaja harjualue ympäröivine soineen on luonnoltaan ja lajistoltaan arvokas. Maisemaa hallitsevat harjut mäntymetsineen ja jäkälikkökankaineen. Matalammalla maasto on keidassoiden ja lähteikköjen kirjomaa.
Korkeat selänteet, rinteet ja tasaiset kankaat tarjoavat erinomaiset retkeily- ja kuntoilumaastot niistä nauttiville. Polut nousevat ajoittain paikoille, joista on upeat näköalat Jämijärven selälle ja kauaksi ympäröiviin metsiin.
Hämeenkangas on harjoitus- ja monikäyttöaluetta, joka on siirtynyt puolustusministeriöltä Metsähallituksen hoidettavaksi vuonna 2002. Se on ensisijaisesti puolustusvoimien harjoitusalue, jossa myös retkeilijöiden on mahdollista liikkua. Erityisalueet liikkumisrajoituksineen asettavat virkistyskäytölle tietyt rajat. Suurin osa Hämeenkankaan metsistä on talouskäytössä, mutta luonnonarvoiltaan edustavimmat kohteet on perustettu luonnonsuojelualueiksi. Lisätietoja: https://www.luontoon.fi/hameenkangas
Vatulassa on hyvät liikuntamahdollisuudet kaikkina vuodenaikoina. Lumien sulaessa toiminta jatkuu leirien, suunnistuksen, vaellusten sekä ryhmien ulkoilu- ja liikuntapäivien merkeissä.
Reitti: Ikaalisten kylpylä – Vatulan hiihtokeskus (11 km)
Hiihtoreitti hiihtomajalta Ulvaanharjun uudelle kodalle ja takaisin on yhteensä 10 km. Maastoltaan tämä reitti on helppoa ja tasaista hiihtää. Jos kuntoa riittää, voit jatkaa Ulvaalta vielä 6 km eteenpäin Hämeenkyrön vanhalle lentokentälle saakka. Tällöin kilometrejä kertyy hiihtomaja-lentokenttä-hiihtomaja reitiltä yhteensä 22 km. Maasto on edelleen helppoa hiihtää.
Kylpylän valaistusta 4 km kuntoradasta laskettelurinteen pohjoispuolelta erkanee Vatulaan kulkeva 11 km vaellusreitti. Se on osa Pirkan taival -vaellusverkostoa. Reitin puolivälissä 5 km kylpylästä on Harjasjärven laavu. Viimeiset 3 km reitistä kuljetaan Vatulaan johtavaa maantietä kumpuilevassa pelto- ja järvimaisemassa. Reitti on merkitty maastoon.
Vaeltajille suositellaan hankittavaksi Pirkanmaan ulkoilu- ja retkeilykarttaa. Lisätietoja myös Editan kustantamasta Suomen retkeilyoppaasta.
Vatulan Hiihtomaja avoinna hiihtokaudella 2024 (tammi- maaliskuu) la-su klo 11-16.00 kahvio. Avoinna myös la 30.12 ja su 31.12 2023 klo 11-16.00 sekä ma 1.1.2024 klo 11-16.00. Kahviosta lämmintä mehua, kahvia, leivonnaisia, voileipää ja makeisia. Hiihtolomaviikot 8 ja 9 avoinna joka päivä 11- 16.00. (käteinen/mobilepay)
Vatulan hiihtomaja on vuokrattavissa ympäri vuoden. Majassa keittokomero, oleskelutupa, takka sekä 2x sähkölämmitteiset saunat. Vatulan hiihtomajan tiedustelut ja varaukset : puh. 0400-778 738 Seppä
Pirkan Ura -reitistö
Pirkan Taival -reitistö sijaitsee Pohjoisella Pirkanmaalla Tampereen pohjoispuolella. Pirkan Taipaleet lähtevät Kurusta, Ruovedeltä, Virroilta, Kihniöstä, Parkanosta, Ikaalisista ja Viljakkalasta alueen keskellä sijaitseviin Seitsemisen- ja Helvetinjärven kansallispuistoihin.
Lisäksi Pirkan Taival jatkuu kohti pohjoista Virroilta Ähtäriin kulkien osittain Keuruun puolta. Viljakkalasta on taas jatkoyhteys etelään Pirkan Uralle (Tampere–Kankaanpää). Reitit ovat osittain E6-kaukovaellusreitistöä.
Pirkan Taipaleiden kokonaispituus on 350 km, laavuja ja nuotiopaikkoja on n. 30 kpl. Lisäksi kansallispuistot sekä niiden välissä oleva Riuttaskorven virkistysmetsä tarjoavat lukuisia taukopaikkoja, unohtamatta yksityistä majoitus- ja palvelutarjontaa.
Alue tarjoaa talvisin hiihtomahdollisuudet erinomaisia vaellushiihtoreittejä pitkin n. 150 km:n matkalla.
Reitit, joita pidetään pääsääntöisesti hiihtokunnossa ovat:
Pirkan Ura (maaliskuisen Pirkan Hiihdon reitti):
Luonto on alueella vaihtelevaa. Virrat–Ruovesi–Kuru mukaan lukien Helvetinjärven kansallispuisto on metsäistä, paikoitellen hyvinkin jylhien kalliomaastojen sisältämää aluetta, jota runsas vesistö rikkoo järvineen ja puroineen. Kihniö–Parkano taas on eteläistä Suomenselän aluetta, jossa kuvaavaa on runsas suoluonto. Etelämpänä Ikaalinen–Viljakkala–Hämeenkyrö akselille kuvaan astuvat loivasti kumpuilevat pellot ja runsas vesistö sekä Hämeenkankaan jäkäliköt.
Seitsemisen kansallispuisto Ikaalisten ja Ylöjärven rajamailla on upea päiväretki ja vaelluskohde. Kansallispuistossa kiertää kattava polkuverkosto, josta voi valita itselle parhaiten sopivan rengasreitin. Reittien varrella on runsaasti tulenteko ja telttailupaikkoja. Lyhimmät rengasreitit ovat alle parin kilometrin mittaisia luontopolkuja ja pidempien reittien patikoimiseen voi käyttää vaikka viikonlopun.
Seitsemisessä on n. 60 km merkittyjä reittejä (1,5-17 km), joista osa soveltuu myös lastenvaunuille ja pyörätuolille. Talviaikaan kattava latuverkosto (45 km).
Kansallispuiston sydän on jo vuonna 1910 suojeltu Multiharjun aarnimetsä. Siellä vanhimmat kilpikaarnaiset männyt lähentelevät 400 vuoden ikää, ja niiden tyvillä on vielä nähtävissä palokoroja – merkkejä aikanaan riehuneista metsäpaloista.
Koveron kruununmetsätorppa esittelee viime vuosisadan alun elämänmenoa Seitsemisen saloseudulla. Tila on kunnostettu ja kalustettu 1930-luvun asuun.
Lisätietoja: https://www.luontoon.fi/seitseminen
Keskustan / Kylpylän laduista valaistuja latuja ovat Toivolansaaren (1,5 km), Kiviniemen (1,3 km) ja Kylpylän (4,0 km) ladut. Kylillä latuja on Vatulan (ks. yllä) lisäksi Kilvakkalan -, Mansoniemen -, Riitialan koulun ladut, Kovelahden latu, Luhalahden ja Tevaniemen valaistut ladut.
Lisätiedot ja latukartat: https://ikaalinen.fi/kulttuuri-ja-vapaa-aika/liikuntapaikat/ulkoliikuntapaikat/ladut/ sekä https://ladulle.fi/ladut/ikaalinen
Kuvat: Heidi Seppä, Sanna Rantala
Puuttuuko sivustoltamme jokin Ikaalisten helmi, johon haluaisit muidenkin ihmisten tutustuvan? Tai haluatko kertoa lisää sivustolla jo esillä olevasta kohteesta? Anna meille vinkkisi oheisella lomakkeella! Osa vinkeistä julkaistaan ”oma vinkkinä” tai vinkin informaatiota voidaan hyödyntää kohteen tiedoissa.