Iso-Röyhiön ryhmäkylä

Ison-Röyhiön Alaskylässä on säilynyt tiivis kylätontti, johon liittyy poikkeuksellisen laaja tienvarren mökkiasutus.

Iso-Röyhiön kylän alue on Itä-Ikaalisten vanhinta asutusmaisemaa ja siellä on ollut asutusta jo rautakaudella. Kylän luoteispuolella on rautakautinen kalmisto ja eteläpuolella Majoosselän rannalla kohoaa Arasalon muinainen linnavuori, jonka laella on havaittavissa kivivallien jäännöksiä.

Iso-Röyhiön Alaskylä on rakentunut tyypilliseen hämäläiseen tapaan ryhmäkyläksi. Kylärakenteeltaan se on seudun parhaiten säilyneitä. Talot ovat tiiviinä rykelmänä kyläraitin varrella Kyrösjärven rannalla.

Kyläraitin ja maantien risteyksessä on säilynyt vanha kaupparakennus. Ison-Iidun tilan asuinrakennukset 1800-luvun lopulta ovat hyvin säilyneitä. Lisäksi tilalla on harmaakivinen navetta, vanha puotirakennus sekä kolme aittaa. Pentin tilalla on kaksi punamullattua asuinrakennusta, joista toisessa on koristeellinen umpikuisti, sekä kivinavetta ja suuri hirsinen viljamakasiini.

Kylän pohjoisosassa, Luhalahdentien varrella, on poikkeuksellisen paljon entisiä mäkitupalaisten asumuksia.

Iso-Röyhiön kylän kaupparakennus valmistui 1800-luvun lopulla. Ison-Iidun asuinrakennukset valmistuivat 1871 ja 1895, navetta 1900-luvun alussa. Tilan aitoista vanhin valmistui 1760-luvulla. Pentin asuinrakennukset valmistuivat 1860, kivinavetta 1897 ja viljamakasiini 1870.

Lähde: Museovirasto – Valtakunnallisesti merkittävät rakennetut kulttuuriympäristot RKY

 

 

 

 

Aikuiset (25-65 v), Aikuiset (65 v-), Lapset (0-6 v), Lapset (7-12 v), Nuoret (13-25 v)

Katso myös

Vinkkaa meille kohteita!

Puuttuuko sivustoltamme jokin Ikaalisten helmi, johon haluaisit muidenkin ihmisten tutustuvan? Tai haluatko kertoa lisää sivustolla jo esillä olevasta kohteesta? Anna meille vinkkisi oheisella lomakkeella! Osa vinkeistä julkaistaan ”oma vinkkinä” tai vinkin informaatiota voidaan hyödyntää kohteen tiedoissa.