Heittolan ja Riitialan kimppukylät

Riitiala ja sen lähikylät Heittola, Höytölä ja Kiiala ovat ikivanhoja satakuntalaisia talonpoikaiskyliä. Tärkeä asutukseen vaikuttanut tekijä on Kyrösjärvi, jonka rannoille rautakauden puolivälistä lähtien syntynyt asutus on säilynyt samoilla paikoilla näihin päiviin saakka. Vanhin Höytölästä ja Riitialasta löydetty esineistö on ajoitettu kampakeraamiseen kauteen 4200-2000 eKr.

Historiaa

Kyrönkankaan talvitietä kyliemme läpi on kulkenut aikojen saatossa monenmoisia matkaajia; heihin lukeutuu myös Ruotsi-Suomen kuningas Kustaa II Aadolf vuonna 1626. Kyrönkankaan tie on tuonut osansa kyliemme elämään, vaurauteen ja muistoihin myöhempinäkin aikoina. Esimerkiksi kestikievarilaitoksen toiminta kylissämme oli vireää varsinkin 1900-luvun alkupuolella, jolloin kestikievari toimi ainakin Heittolan Viljakalla ja Halmelassa sekä Riitialan Vilpolla. Heittolan laivalaituri oli niin ikään vilkkaassa käytössä, ja höyrypaatit toivat kulkijoita kauempaakin.

Huolimatta vaiheikkaasta menneisyydestään kylät ja talot ovat pysyneet uskollisesti samoilla sijoillaan. Kulttuurihistoriallisesti arvokkaat Riitialan ja Heittolan kimppukylät ovat voimissaan ja niissä voi vielä aistia tuulahduksen 1800-lukua. Riitialan kimppukylästä on muutama talo muuttanut muille kylän peltovainioille isonjaon täydennyksen myötä 1800-luvun jälkimmäisellä puoliskolla. Heittolan talot ja tontit ovat säilyneet lähes muuttumattomina 1500-luvulta lähtien. Tiivis, perinteinen asumismuoto on näkyvissä vielä Höytölässäkin.

Heittolan ranta

Heittolan ranta on laadukas uimaranta, jonne tullaan kauempaakin. Rannalla on pukukopit, laivalaituri ja hyvä hiekkaranta. Rannalla voi myös grillata tai keittää katoksessa, paistaa laavulla makkaraa tai keittää pannukahvit. Alueella on käymälä. Rannassa on kyläseuran soutuvene ja kanootti. Ranta-alueella on myös lentopallokenttä.

Lähde: http://riitiala.blogspot.com/p/riitialan-seudun-historiaa.html

Kuvat: Satu Holma

Heittolantie, Riitiala
Aikuiset (25-65 v), Aikuiset (65 v-), Lapset (0-6 v), Lapset (7-12 v), Nuoret (13-25 v)

Vinkkaa meille kohteita!

Puuttuuko sivustoltamme jokin Ikaalisten helmi, johon haluaisit muidenkin ihmisten tutustuvan? Tai haluatko kertoa lisää sivustolla jo esillä olevasta kohteesta? Anna meille vinkkisi oheisella lomakkeella! Osa vinkeistä julkaistaan ”oma vinkkinä” tai vinkin informaatiota voidaan hyödyntää kohteen tiedoissa.