Kotiseutumuseo

Ikaalinen-Seura, joka on perustettu 1930-luvulla, vaalii ikaalilaisen perinteen, kulttuurin ja historian jatkumoa. Seuran toimintaan kuuluvat perinnetapahtumat ja paikkakunnan ilmiöiden esittely. Seura ylläpitää myös kotiseutumuseota, joka sijaitsee keskeisellä paikalla kirkonmäellä. Ikaalisten kotiseutumuseoon on koottu museoesineitä Ikaalisten pitäjän alueelta. Kotiseutumuseona toimii kirkon vieressä sijaitseva entinen 1830-luvun viljamakasiini, jonka Ikaalisten kunta luovutti seuran käyttöön vuonna 1966. Museon avajaiset pidettiin elokuussa 1967. Ikaalisten kotiseutumuseon perustan muodostavat n. 3 400 luetteloitua esinettä. Museo on saanut esineet lahjoituksina. Esineistö on sijoiteltu niin, että vierailijan on vaivaton katsella ja tutustua tietyn aihepiirin kokoelmaan yhdessä tilassa.

Museon yläkertaan valmistui Museoviraston apurahalla kesäksi 2015 Vintiöitten vintti. Vintillä lapset saavat leikkiä ja tutkia museoesineitä. Vintillä on kiva poiketa esimerkiksi lasten tai lastenlasten kanssa, aikuisiakin on ajateltu sisustamalla vintille aikuisten oma nurkkaus, josta löytyy muun muassa kotiseutukirjallisuutta. Museon alakerran Kälmin käytävä on nimetty ikaalilaisen Varpeen kestikievaritalon isännän mukaan.

Museo on avoinna kesäkuukausina keskiviikkoisin klo 10-13, muulloin sopimuksen mukaan. Seuran talkoolaiset hoitavat museopäivystyksen.

Abrahaminkatu, Ikaalinen
Aikuiset (25-65 v), Aikuiset (65 v-), Lapset (0-6 v), Lapset (7-12 v), Nuoret (13-25 v)

Vinkkaa meille kohteita!

Puuttuuko sivustoltamme jokin Ikaalisten helmi, johon haluaisit muidenkin ihmisten tutustuvan? Tai haluatko kertoa lisää sivustolla jo esillä olevasta kohteesta? Anna meille vinkkisi oheisella lomakkeella! Osa vinkeistä julkaistaan ”oma vinkkinä” tai vinkin informaatiota voidaan hyödyntää kohteen tiedoissa.