Wanha Kauppala

Ikaalisten Wanha Kauppala on Suomen ensimmäinen kauppala. Sitä kutsutaankin Suomen vanhimmaksi, pienimmäksi ja kauneimmaksi.

Ikaalisten pitäjä itsenäistyi vuonna 1641. Epäitsenäinen kauppala perustettiin vuonna 1858 Venäjän keisari Aleksanteri II:n antaman julistuksen mukaan. Vuonna 1972 maalaiskunta ja epäitsenäinen kauppala yhdistettiin kauppalaksi. Kaupunki Ikaalisista tuli vuonna 1977.

Wanha Kauppala – pienin, vanhin ja kaunein

Pienin
Kauppalaksi erotetun Turkin tilan alustalaisina asui 65 ihmistä (1859). Viimeisenä kauppalavuotena 1971 väkiluku oli 785. G.Th. Chiewitzin 1858 piirtämä asemakaava käsitti 28 tynnyrinalaa (12,8 ha).

Vanhin
Suomen suuriruhtinaan Aleksanteri II:n huhtikuun 21. päivänä 1858 antaman julistuksen mukaan ”Sopivaan paikkaan Ikaalisten Kirkonkylässä pitää kruunulle ostettaman tarpeellinen maanala pienemmän kauppalan perustamiseksi.”

Kaunein
Kauppala perustettiin Ikaalisten niemelle Kyrösjärven rantamille. Jalopuubulevardeineen ja -puistoineen sekä järvinäköaloineen kauppala oli varsin viehättävä.

Wanhan Kauppalan kaupunginosa on syntynyt Ikaalistenniemen länsikärkeen Kyrösjärven rannoille ja se sijaitsee aivan kaupungin nykyisen keskustan vieressä. Ympärillä kimmeltää pelkkää vettä, siksi kadut näyttävät laskeutuvan suoraan järven syliin. Arvokas vanha rakennuskanta on vielä osin säilynyt ja raikas järvi rantanäkymineen, lehtevät jalopuubulevardit ja humisevat puistot houkuttelevat tunnelmalliseen retkeen Kauppalan kujille kuulemaan tarinaa sen perustamisesta, ensimmäisistä asukkaista ja ajasta yli 100 vuotta sitten.

Museoviraston mukaan Ikaalisten Wanha Kauppala on valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö. Kauppalan vahva kulttuuriperintö, arkkitehtuuri ja monet sen historian henkilöistä tekevät siitä mielenkiintoisen käyntikohteen. Se on täynnä tarinoita.

Wanha Kauppala on koettava istuskellen ja verkkaisesti kuljeskellen, vain silloin ehtii aistia kortteleiden välistä pilkottavalta järveltä huokuvan leppeän ja virvoittavan kesätuulen hengen.

Ikaalisten Wanhan kauppalan elämystaulu

Tutustu Ikaalisten Wanhaan kauppalaan elämystaulun opastamana! Taulu kertoo vanhojen talojen ja kauppalan historiaa. Taulu sijaitsee Turkinpuistossa osoitteessa Vanha Tampereentie 1. Opastetulle kierrokselle pääset puhelimen kameralla luettavalla QR- koodilla.

Aikuiset (25-65 v), Aikuiset (65 v-), Lapset (0-6 v), Lapset (7-12 v), Nuoret (13-25 v)

Vinkkaa meille kohteita!

Puuttuuko sivustoltamme jokin Ikaalisten helmi, johon haluaisit muidenkin ihmisten tutustuvan? Tai haluatko kertoa lisää sivustolla jo esillä olevasta kohteesta? Anna meille vinkkisi oheisella lomakkeella! Osa vinkeistä julkaistaan ”oma vinkkinä” tai vinkin informaatiota voidaan hyödyntää kohteen tiedoissa.